Atsisakę paslaugų užgavo žindymo konsultantą

Atsisakę paslaugų užgavo žindymo konsultantą

Klaipėdos politikams vakar teko svarstyti neeilinę situaciją. Miesto Tarybos nariams bei Sveikatos ir socialinių reikalų komitetui pasiskundė vaikų gydytojas, kuris penkerius metus skaitė paskaitas apie naujagimių žindymą, tačiau jo paslaugų buvo atsisakyta. Medikas tvirtina, kad jį pakeitusi lektorė yra nekompetentinga ir tinkamai nesupažindina jaunų tėvų su žindymu.

Vaikų gydytoju, žindymo konsultantu, knygos "Kūdikio žindymas" autoriumi prisistatantis Plungėje dirbantis Kazimieras Vitkauskas Klaipėdos savivaldybės administracijai bei minėtam komitetui parašė keletą laiškų, kuriuose išdėstė savo pasiekimus bei patirtį.

K. Vitkauskas prašė savivaldos įvertinti paskirtą naują lektorę, jos kompetenciją skaityti paskaitas žindymo tema bei pageidavo, kad Savivaldybė jam sudarytų galimybę dalyvauti konkurse dėl paskaitų skaitymo "Tėvelių mokykloje".

Įžeidė "nespecialistė"

Šis medikas paskaitas apie kūdikių maitinimą bei natūralų maitinimą Klaipėdoje, Kretingoje ir Palangoje skaitė nuo 2011 m. sausio iki 2016 m. vasario. Nuo 2016 m. kovo K. Vitkauską pakeitė vaikų pulmonologė-alergologė, klinikos "Mama, aš sergu" vadovė Indrė Būtienė.

"Kompetencijai skaityti paskaitas nepakanka būti šiaip gydytoja, reikia ir specialaus pasiruošimo šiai veiklai. Tam aš turiu visą reikalingą specialų teorinį pasiruošimą ir jau daugelio metų paskaitų žindymo tema skaitymo (kursai medikams, nėščiųjų mokymai) patirtį. Gal įvyko stebuklas ir lektorė nespecialistė žindymo teoriją ir praktiką išdėsto geriau ar bent jau ne blogiau? Deja, taip neatsitiko - <...> visą jos paskaitą išklausiau du kartus ir abu kartus įsitikinau lektorės I. Būtienės nepakankama kompetencija teisingai išdėstyti naujagimio ir kūdikio žindymo teoriją ir praktiką", - laiškuose aiškino K. Vitkauskas.

Žindymo konsultantas taip pat nurodė, kad leidžiant apie žindymą pasakoti "nekvalifikuotai ir net klaidinančiai" yra pažeidžiamas visuomenės interesas, nes esą "mamos ir šeimos turi teisę gauti geriausias žinias apie žindymą bei jų kūdikiams geriausią maistą - motinos pieną". Be to, jis pridūrė, kad "žindymo tradicijos atgaivinimas Lietuvoje yra nacionalinės svarbos tikslas", todėl mokymus turi vesti specialistai.

Gydytojas aiškina, kad biuro specialistė jį informavo, kad 2017 metais paskaitų šia tema nebus, todėl ir rinktis lektorių nenumatyta. Tuomet K. Vitkauskas ėmė teigti, kad šios paskaitos "yra būtinos, jas turi skaityti tos srities profesionalas (jei būtų buvusios kelios paraiškos - konkurso būdu atrinktas geriausias)", o profesionalo pakeitimas neprofesionalu yra nekokybiškos paslaugos visuomenei teikimas ir tuo neteisėtas savivaldybės lėšų, skirtų visuomenės sveikatos mokymui, švaistymas".

Nuo 1979 m. vaikų gydytoju dirbantis K. Vitkauskas pažadėjo kreiptis į merą bei atsakingas savivaldos institucijas ir jas informuoti "apie šį korupcijos pasireiškimą ir jo tęsimą".

Tačiau vakar komitetui svarstant jo raštus, gydytojas nedalyvavo - pranešė, kad dėl gripo epidemijos yra reikalingas ligoninėje Plungėje.

Kišo knygas

Klaipėdos miesto visuomenės sveikatos biuro direktorė Jūratė Grubliauskienė pasakojo, kad K. Vitkauskas biure darbavosi kaip savanoris, tačiau vėliau panoro dirbti už atlygį, jam buvo mokama.

"Mes nuolat renkame mokymų dalyvių atsiliepimus. Atsirado besikartojančių atsiliepimų, kad dalyvių netenkina per ilga trukmė, nes gydytojas užlaikydavo ilgiau nei priklausydavo, o nėščiosioms išsėdėti ilgesnį nei numatyta laiką buvo sudėtinga. Dalyviai sakė, kad per 2 valandas negauna to, ko tikisi, nes lektorius kalba apie savo šeimą, savo patirtį. Rašė, kad dalyviai yra priversti pirkti lektoriaus knygą, nes užduodant jam klausimus buvo nurodoma, kad nusipirkus knygą galima joje apie viską paskaityti", - dėstė J. Grubliauskienė.

Pasak jos, buvo surengti viešieji pirkimai, ieškoma, kas galėtų teikti tokią paslaugą. Tuomet, įvykdžius visas būtinas procedūras, lektore tapo I. Būtienė.

"Nėra nieko, kuo jis galėtų pagrįsti, kad būtent jis turėtų skaityti tas paskaitas. Yra paskaitų turinys, apie ką reikia kalbėti - ne tik apie žindymą, bet ir apie alergijas. Indrė Būtienė yra pediatrė, alergologė, ji turi naujausių naujagimiui palankios ligoninės kursų sertifikatus. Ji gali žmones konsultuoti, nes šį darbą dirba kasdien. Apie gydytoją Būtienę žmonių atsiliepimai buvo geri", - aiškino Visuomenės sveikatos biuro vadovė.

Pasak jos, biuro rengiamoje "Tėvelių mokykloje" reikia atliepti dalyvių norus ir atsakyti į jiems kylančius klausimus, nes būsimiems tėveliams reikia praktinių patarimų ir trūkstamų teorinių žinių.

J. Grubliauskienė pabrėžė, kad apie paskaitas lankiusių žmonių neigiamus atsiliepimus lektorius buvo informuotas, tačiau padėtis nesikeitė.

Nuo 2016 m. vasario, t. y. jau beveik metus, jis nuolat rašo laiškus biurui ar skambina telefonu, vėliau pradėjo rašyti Savivaldybės administracijos specialistams, merui, Tarybos nariams.

"Jo paskaitos virto knygos brukimu. Tai nėra paslauga, kurios reikia. Ar biuras pardavinėja knygas? Mes knygų nepardavinėjame", - patikino J. Grubliauskienė.

Temos atsisakė

Visuomenės sveikatos biuro vadovė informavo, kad šiais metais "Tėvelių mokykloje" temos apie žindymą išties nuspręsta atsisakyti.

Savivaldybės administracijos Sveikatos apsaugos skyriaus vedėja Janina Asadauskienė paaiškino, kad praėjusiais metais Klaipėdos universitetinė ligoninė siekė gauti naujagimiui palankios ligoninės statusą ir beveik visas Akušerijos-ginekologijos departamento personalas išklausė specialius kursus.

"Pradėjus domėtis tais kursais paaiškėjo, kad yra gana dideli reikalavimai. Klaipėdos universitetinės ligoninės Neonatologijos centro vadovė gydytoja Albina Bulaukienė informavo, kad didžioji dalis viso personalo perėję kursus ir visos gimdyvės individualiai apmokomos, vyksta ir diskusijos grupėse. Dėl to ir buvo pradėta galvoti, ar verta 2017 metais mokėti lektoriams, jeigu ligoninė nemokamai apmoko, suteikia kvalifikuotas paslaugas", - dėstė J. Asadauskienė.

Sveikatos ir socialinių reikalų komiteto nariams, išklausiusiems ir J. Grubliauskienės poziciją, K. Vitkausko pretenzijos sukėlė nuostabą. Vaida Žvikienė pagyrė biuro vadovybę, kad lektoriai vertinami per žmonių atsiliepimų prizmę.

Komiteto nariai gydytojai Artūras Razbadauskas ir Jonas Sąlyga tikino, kad ateiti į kito specialisto paskaitas, jų klausytis, o po to kritikuoti kolegą yra neetiška, juo labiau - brukti paskaitų klausytojams savo knygą.

A. Razbadauskas taip pat suabejojo, ar K. Vitkauskas pats turi galiojančius paskaitoms skaityti reikalingų kursų sertifikatus, esą jie galioja tik penkerius metus, o gydytojas nenurodo, kada paskutinį kartą gavo tokį sertifikatą.

Komiteto pirmininkė Jolanta Skrabulienė sakė, kad K. Vitkauskui bus nusiųstas atsakymas su komiteto svarstymo informacija ir paaiškinimu, kad komitetas nepriimama asmeniui palankių ar nepalankių sprendimų, o gina viešąjį interesą.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder